Denne boken er blitt til fordi jeg var og er nysgjerrig på viking - og middelalderepoken, særlig er det kvinneskikkelsene som har vekket min interesse, spesielt fordi kvinnene er lite nevnt i gamle og nye historiske verker. Jeg fikk derfor lyst til å samle kunnskaper om viking- og middelalderkvinner og meddele det jeg har hørt og lest til andre med samme interesse.
Boken inneholder korte beskrivelser om sagakvinner og deres liv; hva de arbeidet med, giftemål, fødsler, skilsmisse, kristensyn, håndarbeid og klesdrakter. Det har ikke vært helt enkelt å finne kildenmateriale om kvinners betydning eller plass i kulturhistorisk sammenheng. Men i forskjellige kultur- og historiebøker, samt andre fagbøker, finnes det spredt enkelte fortellinger også om kvinner - hva de har syslet med og noe om hva slags klesdrakter de bar. Men hvordan sagakvinnenes liv og deres klesdrakter virkelige var, er det vanskelig å få noe helt godt svar på.
Jeg liker å tegne og male så jeg har brukt litt tid til egne illustrasjoner. I tillegg har jeg brukt en mengde egne foto/illustrasjoner fra middelalderstevner og fra museer. Jeg vil takke alle de kvinner, store og små og noen få menn, som villig har stilt opp i sine drakter og latt seg fotografere. Da jeg spurte om tillatelse til å bruke bildene i et hefte eller en bok, svarte de et ubetinget JA. Men det er noen personer i grupper som ikke er blitt spurt og jeg håper det blir godtatt. Mange bilder i boken er tatt i Gamlebyen i Oslo, noen i Tallin og Riga, men de fleste er nok fra to middelalderuker (1999 og 2005) i Visby på Gotland, spesielt var Kapitelgården i Visby et interessant sted. Jeg vil også takke Lødøse museum for tillatelse til å bruke foto som jeg har tatt i museet, likeledes foto tatt i: Länsmuseet på Gotland, Vikingskipshuset i Oslo, LOFOTR Vikingmuseet på Borg i Lofoten og Kulturhistorisk museum i Oslo.
Jeg har arbeidet med denne boken i over to år og jeg har prøvd og gi en liten beskrivelse av sagakvinnenes roller og kår, likeledes tidsepoker for: teknikker, tekstiler, drakter og drakttilbehør. Noen konsulenter har jeg hatt, men undertegnede har det fulle ansvar for eventuelle feil. Jeg har valgt å kalle boken SAGAKVINNER som en mer generell betegnelse av kvinner i vikingtid og middelalder, ikke at de nødvendig vis er omtalt i sagaen. Jeg ønsker deg lykke til med lesingen og håper at den faller i smak.
Lise Lorentzen
Nyeste kommentarer
Ja, Terje er min gode og snille mann
Hei Lise!
Ser ut til å være en fin bok å lese. Er historieinteressert, selv om jeg ikke hadde dette fagområdet i min karriere som lærer i grunn- og videregående skole. Er du i slekt med Terje ?
Gratulerer! Fin nettside!
Så flott hjemmeside, Lise. Og mange fine bilder!