HERTUGINNE AV GUDS..

VELKOMMEN TIL MIN HJEMMESIDE

Lise Lorentzen

En spennende roman fra 1300-tallet med vekt på historiske fakta.

Hertuginne av Guds nåde

Hertuginne Ingebjørg var en interessant og fengslende kvinne som levde på 1300-tallet. Hennes rolle og posisjon var unik, og hun må absolutt bli regnet som en av de nordiske regenter som har sin plass i historien. Hennes liv ble riktignok dratt i forskjellige retninger av menn som ville bruke henne i sine maktspill.

Ingebjørg ble forlovet allerede som ettåring med den tyve år eldre hertug Erik av Södermanland. De giftet seg da Ingebjørg var elleve år. Ingebjørgs foreldre, kong Håkon V Magnusson og dronning Eufemia, visste nok ikke hvilke konsekvenser dette ekteskapet skulle få for vårt lands historie. 

Ingebjørgs sønn, Magnus, ble konge tre år gammel over både Norge og Sverige. Som kongsmor deltok Ingebjørg i riksstyrelsen, noe som vekket oppsikt og kritikk – siden hun var kvinne.


Ingebjørg ble kjær i Knut Porse. Han var ridder og ikke adelig og de kunne ikke gifte seg. Hvordan gikk det med dette kjærlighetsdramaet? Ble det giftermål?

Boken koster kr. 250.- + porto

Boken er på vel 320 sider og kan kjøpes hos:


Lise Lorentzen.
SMS +47 99450104.  E-post:  liselor@online.no.

(Om ønskelig signerer jeg boken.)

Hos bokhandlere.

Siden det er en historisk roman, tok arbeidet med boken lengre tid enn forventet. Det var krevende å få tak i relevante kilder og litteratur. Etter en tid følte jeg at boken begynte å ta form, men ville gjerne ha en fagperson til å gjennomgå manuset, slik at det ble best mulig. Jeg var heldig og fikk hjelp av middelalderhistoriker Ingeborg Anne Rakvåg som har lest og kommentert manuset på en innsiktsfull måte. Hun har gitt gode forslag til forbedringer og verdifulle innspill. Jeg må si hun har solide kunnskaper om 1300-tallets mennesker og kultur. Så mange takk til deg, Ingeborg.


Bak i boken:

En mengde henvisninger til kilder og littertur.

Middelalderordliste

Helligdager og merkedagerEn takk også til Ing-Marie Trägårdh ved Lödöse Museum, som har gitt meg informasjon om middelalderens pilegrimsaktivitet i Lödöse og andre hendelser i middelalderbyen. Ski bibliotek fortjener en stor takk for å ha vært behjelpelig med å skaffe til veie nødvendig litteratur.


Mest brukt i denne sammenheng er vel P.A. Munchs store verk: Det norske folks liv og historie. Likeledes har Tore Skeie i boken, Jomfruen fra Norge, beskrevet så levende om den sjarmerende hertug Erik og hans intriger overfor sin bror, kong Birger, og om konfliktene mellom de nordiske land. Grethe Authén Bloms bok: Ingebjørg med Guds miskunn, Kong Håkons datter, Hertuginne i Sviarike, er svært opplysende om Ingebjørg sitt liv og virke og om personer som var rundt henne. Karl Gervins bok: Reisefører for Norge, det herrens år 1315, beskriver om artige hendelser, mat og drikke og urtemedisin, en lærdom jeg gjorde bruk av i boken. Middelalderbyen i Oslo, (en bildebok av Oslo), av Erik Schia og Karl-Fredrik Keller, er en bok jeg har bladd mye i under skrivingen. 


                                    ooooo

Ingebjørgs slektstre var fylt av gylne kongekroner. Kong Håkon var hennes far, hun ble mor til kong Magnus og farmor til kong Håkon VI av Norge og kong Erik av Sverige. Men selv med et slikt slektstre var hennes liv strevsomt og fylt av besværlige hendelser, selv om hun også hadde fine og gode perioder.


Romanen, HERTUGINNE AV GUDS NÅDE, gir et godt innblikk i Ingebjørgs mangfoldige liv og opplevelser. Det fortelles om hennes menn, hoff og husfolk og deres tilværelse. Det er beskrivelser av interiør, klær, mat og skikkene, ja, hverdagslivet, spesielt ved hoffet. Hertuginne Ingebjørg lever i en periode med flere uår med regnvær, som skaper stor hungersnød blant fattige bønder. Boken gir et godt bilde på klasseskillene, det enorme gapet mellom rik og fattig. Hun farter imellom Oslo, Tunsberg og Bjørgvin og vi blir godt kjent med disse byene, på 1300-tallet. Men hun oppholder seg mange steder i Sverige også.


Hun ble seksti år, noe som ble regnet for en høy alder på den tiden.
Det er en oppfølger av min forrige bok: "Kongens to kvinner."Overskrift

Jeg er en paragraf. Klikk her for å legge til din egen tekst og endre på meg. Jeg er en god plass der du kan fortelle din historie og la dine besøkende vite litt mer om deg.